Var tredje arbetsgivare kollar sökanden på nätet

Hämtat från tidningen Arbetsmarknaden

 

Allt fler företag kontrollerar de arbetssökande på nätet. Personalcheferna har därmed en hel del googlande framför sig, eftersom många företag planerar att nyanställa. Att kontrollera referenser är fortfarande det vanligaste rekryteringsförfarandet bland personalansvariga på företagen. Men enligt en ny rapport blir det allt vanligare att företag även söker information om jobbkandidaterna på sociala medier.

 

–Därmed gäller det att arbetstagare tänker på vad de lägger ut för information på Facebook, säger Johan Treschow på Stockholms Handelskammare, som gjort undersökningen tillsammans med InfoTorg.

 

I undersökningen svarade 986 rekryteringsansvariga, av 4 748 tillfrågade, på frågor om sina rekryteringsbehov och hur de går till väga när de rekryterar personal. 83 procent svarade att de planerar att anställa de närmaste tre månaderna. När det kommer till själva anställningsförfarandet kollar 99 procent referenser, medan vart tredje företag kontrollerar kandidaterna på Facebook och vart femte läser de arbetssökandes bloggar.

 

Magnus Hahn, hr-chef på Scania, betonar att rekryterare alltid är ute efter att skaffa sig en helhetsbild av den arbetssökande.

 

–Yrkeskunskap är en sak, men att du funkar socialt är minst lika viktigt. Om du skrivit något konstigt på en blogg händer väl samma sak som när man ringer en referens och får ett mystiskt svar. Till syvende och sist är det rekryterarens allmänna känsla som avgör, säger han.

 

 

/]Erik Laquist

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0